
 

 

 

 

 

 

 

 

 

3824 Huntington Avenue St. Louis Park, Minnesota 55416        
952.920-1749   bill@weberplanning.com 

 
Date:   October 11, 2016      

 

To:   Chris Heineman 
 Director of Community Development 

 City of Northfield  
 

From:   William Weber, Zoning Consultant  

 

Subject:   Temporary Health Care Dwellings  

 

You requested that I help you and the Planning Commission think through the subject of 

“temporary health care dwellings” and provide draft ordinance language for consideration.   

The state recently adopted an ordinance saying that unless a City already allows these 

dwellings as Permitted Uses they cannot be prohibited by a local ordinance that regulates 

accessory use or recreational vehicle parking or storage.  However, that legislation also 

allowed the City to “opt-out” of this law by resolution of the City Council, which Northfield 

did.   

If the City adopts it own ordinance on this subject, it will have the ability to craft it the way it 

likes as well as repeal or amend the ordinance in the future if it decides that it is not suitable.   

Here are some questions that I think ought to be addressed.  You may have others.   

1. Should these dwellings be regulated as structures of vehicles?   

I think they should be regulated as vehicles because they have wheels that will not be 

removed and they are not intended to be attached to a permanent foundation.   

2. Should these dwellings be regulated as an Accessory Use or as a parked vehicle?   

Consistent with the first question, I think they should be regulated as vehicles.   

Note that the zoning code (Section 3.8.3, D, 2) only allows recreational vehicles to be 

parked in a residential zoning district for 72 hours at a time for the purpose of loading 

and unloading.   

3. Should the use of these dwellings be restricted to land parcels of a minimum size?   

I think there should be some minimum, and I think that 8,000 square feet is a good cut-

off as that is the minimum lot size for an Accessory Dwelling Unit.   

4. Should the use of these dwellings be restricted to certain zoning districts?  If so, 

which districts?   

I think they should only be in the residential districts.   
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5. Should the placement of these dwellings be restricted to certain portions of a 

parcel?  

This is a difficult question and deserves discussion by the Planning Commission.  I 

think that they should only be allowed to be placed on the portion of the driveway that 

is in the front yard of the parcel.   

 The argument for the driveway is that it is a paved surface and readily accessible 

by emergency medical technicians or fire fighters.  On some lots, there is not 

enough side yard to safely tow one of these dwellings to the rear.   

 The argument for the rear yard is that it is less conspicuous than the front.  

However, if they dwellings are temporary, placement in the front may be bearable 

and may encourage them to be removed in a timely manner.   

 Unless it is a very large lot, the side yard will rarely be a compatible location.   

6. Should there be minimum setbacks from the property lines?  If so, what should 

they be?   

The minimum setbacks from the front and side lot lines should be 5 feet.   

7. Must the owner of the property live on that property?  

I think that either the owner, the legal guardian or the caregiver should live on the 

property.  The owner should be a relative of the resident of the temporary dwelling 

even if the owner does not live on the property.   

8. Must the applicant provide written certification that the resident of the dwelling is 

mentally or physically impaired?  

Verifying medical necessity requires asking for and maintaining non-public Health 

Insurance Portability and Accountability Act (HIPPA) information as governed by the 

Minnesota Government Data Practices Act.   

Thus, the City should require the individual with the physical or mental impairment or 

the person with power of attorney to sign the permit application and consent to release 

his or her information.   

9. Does the City care who will provide care?   

I don’t think so.   

10. What should be the time limit, if any, for these dwellings?   

Six months.    

11. Should time extensions be allowed, and under what conditions?   

Only one six-month time extension should be allowed.  The City should be absolutely 

firm on this limit, otherwise a real problem will evolve.    

12. What should the maximum size of these dwellings limit be?   

240 square feet – 8 by 30 feet.   

13. Should these dwellings be attached to a permanent foundation?   

No.   
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14. What requirements should the City impose for water service and sewage disposal?   

Tank storage; the applicant should submit to the City a contract for septic service 

management prior to occupancy.   

15. Should the City impose requirements for the exterior materials?   

Yes.  Dwellings sided primarily with metal, fiberglass or plastic should not be allowed.   

16. How many people should be allowed to live in such a dwelling?   

One.   

17. How many such dwellings should be allowed on a lot?   

One.   

18. Should the City require that a public hearing be held to review applications for 

the use of such dwellings?   

No.  The City does not require a public hearing when someone decides to store a 

recreational vehicle on a residential lot.   Therefore, there is no sense in notifying the 

neighbors.   

19. If there is no public hearing, how long should the City take to decide on an 

application?   

15 days maximum.   

20. Should the City inspect these dwellings, and to what standards?   

Yes, to ensure that they have acceptable water and sewage facilities.   

However, these structures are not usually built to the standards of the Minnesota State 

Building Code or Electrical Code because they are typically built to the standards of a 

recreational vehicle rather than a modular home.  The City’s building official may have 

a concern about this and should be consulted in this ordinance decision.   

21. Should the City have the right to inspect the dwelling at reasonable times 

convenient to the caregiver to determine if the dwelling is occupied and meets the 

requirements of the ordinance?   

Yes.   

22. What should be the amount of the application fee?   

Enough to cover the inspection.   

23. If the permit for the dwelling is revoked, how long should the permit holder have 

to remove the dwelling?   

30 days.   
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Comparison of the State Law and the Proposed Local ordinance  

 

Section State Law  Proposed Northfield Ordinance  
Features of a 

Temporary 

Health Care 

Dwelling 

A temporary family health care dwelling must:  

1. Be primarily assembled at a location other than 

its site of installation;  

2.  Be no more than 300 gross square feet;  

3.  Not be attached to a permanent foundation;  

4.  Be universally designed and meet state-

recognized accessibility standards;  

5.  Provide access to water and electric utilities 

either by connecting to the utilities that are 

serving the principal dwelling on the lot or by 

other comparable means;  

6.  Have exterior materials that are compatible in 

composition, appearance, and durability to the 

exterior materials used in standard residential 

construction;  

7.  Have a minimum insulation rating of R-15;  

8.  Be able to be installed, removed, and transported 

by a one-ton pickup truck as defined in 

Minnesota Statutes 168.002, subdivision 21b, a 

truck as defined in section 168.002, subdivision 

37, or a truck tractor as defined in section 

168.002, subdivision 38.   

9. Be built to either Minnesota Rules, chapter 1360 

or 1361 [prefabricated buildings], and contain an 

Industrialized Buildings Commission seal and 

data plate or to American National Standards 

Institute Code 119.2 [recreational vehicles]; and  

10.  Be equipped with a backflow check valve. 

Same as the state law except as shown below.   

 

 

2.  Be mo more than 240 gross square feet.   

 

Add:  Be located on the driveway, in the front yard 

of the parcel and set at least 5 feet from the front and 

side property lines.   

 

Add:  Must be on a residentially-zoned parcel of at 

least 8,000 square feet.   

 

6.  Add:  Dwellings sided primarily with metal, 

fiberglass or plastic are not allowed.   

Application  The caregiver or relative must apply for a permit 

from the City. The permit application must be signed 

by the primary caregiver, the owner of the property 

on which the temporary family health care dwelling 

will be located, and the resident of the property if the 

property owner does not reside on the property, and 

include:  

1. The name, address, and telephone number of the 

property owner, the resident of the property if 

different from the owner, and the primary 

caregiver responsible for the care of the mentally 

or physically impaired person; and the name of 

the mentally or physically impaired person who 

will live in the temporary family health care 

dwelling;  

2. Proof of the provider network from which the 

mentally or physically impaired person may 
receive respite care, primary care, or remote 

patient monitoring services;  
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3. A written certification that the mentally or 

physically impaired person requires assistance 

with two or more instrumental activities of daily 

living, signed by a physician, a physician’s 

assistant, or an advanced practice registered 

nurse licensed to practice in this state;  

4. An executed contract for septic service 

management or other proof of adequate septic 

service management;  

5. An affidavit that the applicant has provided 

notice to adjacent property owners and residents 

of the application for the temporary dwelling 

permit; and  

6. A general site map to show the location of the 

temporary family health care dwelling and other 

structures on the lot.  

 

3.   Add:  Signature of the impaired person or a 

person with power of attorney to allow 

disclosure of medical information about the 

person.   

Permit term  The initial temporary dwelling permit is valid for six 

months. The applicant may renew the permit once 

for an additional six months.  

No change.  

Inspection  The City may require that the permit holder provide 

evidence of compliance with this section as long as 

the temporary family health care dwelling remains 

on the property. The City may inspect the temporary 

family health care dwelling at reasonable times 

convenient to the caregiver to determine if the 

temporary family health care dwelling is occupied 

and meets the requirements of this section.  

No change.  

Revocation of 

the permit  

The City may revoke the temporary dwelling permit 

if the permit holder violates any requirement of this 

section. If the City revokes a permit, the permit 

holder has 60 days from the date of revocation to 

remove the temporary family health care dwelling.  

Allow up to 30 days to remove the dwelling after the 

permit is revoked.   

Permit fee Unless otherwise specified by an action of the City 

board, the City may charge a fee of up to $100 for 

the initial permit and up to $50 for a renewal of the 

permit.  

 

Public hearing  (a) Due to the time-sensitive nature of issuing a 

temporary dwelling permit for a temporary family 

health care dwelling, the City does not have to hold a 

public hearing on the application.  

(b) The procedures governing the time limit for 

deciding an application for the temporary dwelling 

permit under this section are governed by section 

15.99, except as provided in this section. The City 

has 15 days to issue a permit requested under this 

section or to deny it, except that if the City board 
holds regular meetings only once per calendar month 

the City has 30 days to issue a permit requested 

The permit may be issued administratively.   

 

Fifteen days seems like enough time for the staff to 

review and approve or disapprove an application 

once it has been found to be complete.   
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under this section or to deny it. If the City receives a 

written request that does not contain all required 

information, the applicable 15-day or 30-day limit 

starts over only if the City sends written notice 

within five business days of receipt of the request 

telling the requester what information is missing. 

The City cannot extend the period of time to decide.  

 

 

 

 

 


